Παραβιάσεις ασφαλείας στις επιχειρήσεις


Το 90% των επιχειρήσεων έχει πέσει θύμα μίας τουλάχιστον περίπτωσης παραβίασης ασφάλειας μέσω διαδικτύου τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με μια έρευνα στις ΗΠΑ που χρηματοδοτήθηκε από την Juniper Networks.

Η Juniper δήλωσε ότι μια διαδικτυακή επίθεση αποτελεί σχεδόν βέβαιο γεγονός για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν πέσει θύματα παραβίασης ασφάλειας και συνολικά οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι  μια τυπική παραβίαση ασφάλειας τους έχει κοστίσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δολάρια. Ακόμα χειρότερα, το 59% από τους ερωτηθέντες απάντησε ότι η χειρότερη αιτία της παραβίασης ήταν η κλοπή πληροφοριών.

Στην έρευνα, που διεξήγαγε το Ponemon  Institute,  συμμετείχαν 583 επαγγελματίες ΙΤ  των ΗΠΑ, με μέσο όρο εμπειρίας 9,57 χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς εργάζονται σε εταιρίες με τουλάχιστον 5.000 υπαλλήλους.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να αποτρέψουν μια περίπτωση παραβίασης ασφάλειας δικτύου. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό, αφού το 77% λέει ότι οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει πιο εξελιγμένες.

Μερικά από τα πιο ενοχλητικά στατιστικά αποτελέσματα τις έρευνας είναι ότι:

•    Το 89% δε γνωρίζει από πού προέρχονται οι επιθέσεις.
•    Το 48% δηλώνει ότι η πολυπλοκότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για να εφαρμόσουν λύσεις ασφάλειας δικτύων.
•    Οι κινητές συσκευές των υπαλλήλων και τα laptops φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά τελικά σημεία από τα οποία εξαπολύονται σημαντικές επιθέσεις εναντίον μιας εταιρίας.