Ανοιχτά Δεδομένα

Τα Ανοιχτά Δεδομένα και ειδικότερα τα Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα, είναι μια τεράστια πηγή δεδομένων που δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί.

Πολλά μεμονωμένα άτομα, αλλά και οργανισμοί, συλλέγουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων δεδομένων, προκειμένου να εκπληρώσουν τις εργασίες τους. Τα κυβερνητικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά από αυτήν την άποψη, τόσο λόγω της ποσότητας και της καθολικότητάς τους, όσο και λόγω του ότι αυτά τα δεδομένα είναι, από νομικής άποψης, δημόσια δεδομένα και συνεπώς θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά και διαθέσιμα σε άλλους να τα χρησιμοποιήσουν.

Αλλά γιατί αυτό μπορεί να έχει ενδιαφέρον;

Υπάρχουν πολλοί τομείς που μπορούμε να περιμένουμε πως τα Ανοιχτά Δεδομένα μπορούν να έχουν αξία και υπάρχουν ήδη παραδείγματα που αναδεικνύουν πώς αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ομάδες ανθρώπων και οργανισμών που μπορούν να επωφεληθούν από τη διαθεσιμότητα των ανοιχτών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, είναι αδυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς και πού μπορούν να προσδώσουν αξία μελλοντικά. Άλλωστε, αυτή είναι η φύση της καινοτομίας: πολλές φορές, οι εξελίξεις προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένουμε.

Είναι ήδη δυνατό να χρησιμοποιήσουμε ως σημεία αναφοράς τομείς, όπου τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα έχουν δημιουργήσει αξία. Ορισμένοι από αυτούς είναι:
Transparency and democratic control * Participation * Self-empowerment * Improved or new private products and services * Innovation * Improved efficiency of government services * Improved effectiveness of government services * Impact measurement of policies * Νέα γνώση από συνδυασμό διαφορετικών πηγών σε μεγάλους όγκους δεδομένων

Ακολοθούν ήδη υπάρχοντα παραδείγματα από αυτούς τους τομείς:

Όσον αφορά τη διαφάνεια, προγράμματα όπως το Φινλανδικό ‘tax tree’ (το δέντρο των φόρων) και το βρετανικό ‘where does my money go’ (πού πάνε τα λεφτά μου) δείχνουν με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα χρήματα των φορολογουμένων. Επιπλέον, υπάρχει το παράδειγμα του Καναδά που, χάρη στα Ανοιχτά Δεδομένα, κατάφερε να εξοικονομήσει $3,2 δισεκατομμύρια, από φορολογικές απάτες μέσω φιλανθρωπιών. Επίσης, πολλές ιστοσελίδες, όπως η δανέζικη folketsting.dk, καταγράφουν τη δραστηριότητα στο κοινοβούλιο και τη διαδικασία ψήφισης νόμων, ώστε ο καθένας να μπορεί να παρακολουθεί τι γίνεται και ποιοι βουλευτές εμπλέκονται.

Τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων στην ιδιωτική ζωή κάποιου, ή να τον ωθήσουν ώστε να είναι πιο ενεργός πολίτης. Μία γυναίκα στη Δανία δημιούργησε το findtoilet.dk, που προβάλλει όλες τις δανέζικες δημόσιες τουαλέτες, έτσι ώστε οι γνωστοί της με κυστικά προβλήματα να μπορούν να νιώθουν περισσότερη σιγουριά όταν κυκλοφορούν. Στην Ολλανδία, υπάρχει διαθέσιμη η υπηρεσία vervuilingsalarm.nl, που σε προειδοποιεί με ένα μήνυμα εάν η ποιότητα της ατμόσφαιρας στη γύρω περιοχή θα ξεπεράσει, την επόμενη μέρα, ένα όριο που μπορεί κανείς να ορίσει. Στη Νέα Υόρκη, μπορεί κάποιος εύκολα να βρει μέρη για να βγάλει βόλτα το σκύλο του, καθώς και άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα ίδια πάρκα. Άλλες υπηρεσίες, όπως η ‘mapumental’ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ‘mapnificent’ στη Γερμανία, επιτρέπουν την εύρεση κατοικιών, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της εργασίας, τις τιμές των ακινήτων και το πόσο όμορφη είναι μια περιοχή. Όλα αυτά τα παραδείγματα χρησιμοποιούν ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα.

Από οικονομικής άποψης, τα Ανοιχτά Δεδομένα έχουν, επίσης μεγάλη σημασία. Πολλές μελέτες εκτίμησαν την οικονομική αξία των Ανοιχτών Δεδομένων σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μόνο στην Ευρωπαική Ένωση. Νέα προϊόντα και εταιρείες επανα-χρησιμοποιούν τα Ανοιχτά Δεδομένα. Η δανέζικη husetsweb.dk βοηθά να βρει κανείς τρόπους ώστε να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού του, συμπεριλαμβάνοντας τον οικονομικό προγραμματισμό και την εύρεση εργατών που μπορούν να υλοποιήσουν τις εργασίες. Βασίζεται στην επανα-χρησιμοποίηση κτηματολογικών πληροφοριών,πληροφοριών σχετικά με κυβερνητικές επιδοτήσεις, όπως επίσης και πληροφορίες από το τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το Google Translate χρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο των ευρωπαϊκών εγγράφων, που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, για την «εκπαίδευση» των αλγορίθμων του, βελτιώνοντας, συνεπώς, την ποιότητα των υπηρεσιών του.

Τα Ανοιχτά Δεδομένα έχουν μεγάλη αξία και για τις ίδιες τις κυβερνήσεις, αφού μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Το Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιεί όλα τα δεδομένα σχετικά με την εκπαίδευση στο διαδίκτυο, για επαναχρησιμοποίηση. Από τότε, ο αριθμός των ερωτήσεων που δέχονται μειώθηκε, μειώνοντας μαζί τον φόρτο εργασίας και το κόστος από τη μια μεριά, ενώ από την άλλη μεριά, οι εναπομείνασες ερωτήσεις είναι πλέον ευκολότερο να απαντηθούν από τους υπαλλήλους, αφού είναι απλούστερο να βρουν τα σχετικά δεδομένα. Τα Ανοιχτά Δεδομένα κάνουν τις κυβερνήσεις αποτελεσματικότερες, περιορίζοντας το κόστος λειτουργίας τους. Το ολλανδικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ασχολείται ενεργά με την δημοσιοποίηση των δεδομένων του και συνεργάζεται με ερασιτεχνικές ομάδες ιστορικών, όπως η Wikimedia Foundation, προκειμένου να φέρει εις πέρας τις δικές τις εργασίες, πιο αποτελεσματικά. Αυτό, όχι μόνο συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων της, αλλά θα συντελέσει τελικά και στο περιορισμό του μεγέθους του.

Ενώ υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις όπου τα ανοιχτά δεδομένα προσθέτουν αξία τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες νέες ευκαιρίες θα εμφανιστούν. Νέοι συνδυασμοί δεδομένων δημιουργούν νέα γνώση και ιδέες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ολότελα νέες περιοχές εφαρμογής. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν όταν, για παράδειγμα, ο Δρ Snow ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ της πόσης μολυσμένου νερού και της χολέρας στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, συνδυάζοντας δεδομένα σχετικά με τους θανάτους από χολέρα με δεδομένα για τη θέση των πηγαδιών. Αυτό οδήγησε στην κατασκευή του λονδρέζικου αποχετευτικού συστήματος, που βελτίωσε αισθητά την υγεία του πληθυσμού. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τέτοιες εξελίξεις να συμβαίνουν ξανά, ως απροσδόκητες λογικές συνεπαγωγές, από το συνδυασμό διαφορετικών συνόλων Ανοιχτών Δεδομένων.

Αυτά τα ανεκμετάλλευτα ενδεχόμενα θα μπορέσουν να πυροδοτηθούν εάν εμείς μετατρέψουμε τα δημόσια κυβερνητικά δεδομένα σε Ανοιχτά Δεδομένα. Ωστόσο, αυτό θα μπορέσει να συμβεί, μόνο αν είναι πραγματικά ανοιχτά, δηλαδή αν δεν υπάρχουν περιορισμοί (νομικοί, οικονομικοί ή τεχνολογικοί) στην επαναχρησιμοποίησή τους από άλλους. Κάθε περιορισμός θα καταστήσει δυσκολότερη την εύρεση αξιόλογων τρόπων επαναχρησιμοποίησής τους και θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ανθρώπων από αυτήν. Προκειμένου να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πραγματικότητα, τα δημόσια δεδομένα πρέπει να είναι Ανοιχτά Δεδομένα.

Πηγή: http://opendatahandbook.org/guide/el/why-open-data/
Read more »

Ψηφιακή Υπογραφή: Απαραίτητη για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου





Τι είναι η Ψηφιακή υπογραφή και τι πρέπει να κάνετε για να την αποκτήσετε.


Η Ψηφιακή Υπογραφή, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, είναι απολύτως ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή. Για παράδειγμα, όπως υπογράφεται χειρόγραφα μία υπεύθυνη δήλωση σε κάποια δημόσια υπηρεσία από ένα φυσικό πρόσωπο, υπογράφεται αντίστοιχα με ψηφιακό τρόπο ένα ηλεκτρονικό αρχείο που αφορά σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς του δημοσίου.

Η ψηφιακή υπογραφή έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη βαρύτητα από τη φυσική υπογραφή και είναι υποχρεωτική για συμμετοχές σε διαγωνισμούς του δημοσίου, οι οποίοι πραγματοποιούνται μέσω της πύλης Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων).

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστεί ένα USBToken - Συσκευή ΑΔΔΥ. Τα USBToken είναι ηλεκτρονικές συσκευές που εξωτερικά μοιάζουν με μνήμη USBFlash. Στην ουσία, πρόκειται για ειδικές συσκευές όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Η επίσημη ονομασία τους στα ελληνικά είναι ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής). Συνδέονται σε θύρα USB του υπολογιστή και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να υπογράφει ψηφιακά, έγγραφα όπως pdf, word κ.α.





Η Ηλεκτρονική Υπογραφή προϋποθέτει την ύπαρξη Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ψηφιακών πιστοποιητικών:

A) Τα πιστοποιητικά χαλαρής αποθήκευσης, τα οποία είναι ψηφιακά πιστοποιητικά που εγκαθίστανται στον υπολογιστή του τελικού χρήστη.

B) Tα πιστοποιητικά σκληρής αποθήκευσης, τα οποία αποθηκεύονται σε ΑΔΔΥ (Ασφαλή Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής). Η ΑΔΔΥ μπορεί να είναι μία έξυπνη κάρτα ή ένα USBtoken.


Τα USBΤoken είναι ηλεκτρονικές συσκευές που μοιάζουν εξωτερικά με μνήμη USBFlash. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ειδικές συσκευές, όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Συνδέονται σε θύρα USB του υπολογιστή και δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να υπογράφει ψηφιακά έγγραφα, όπως pdf, word κ.α. αρχεία.

Το USBΤoken ή ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής) που απαιτείται δεν είναι ένα απλό αποθηκευτικό μέσο.​ Χρησιμοποιείται μόνο για την δημιουργία ψηφιακής υπογραφής και πρέπει να πληροί απαραίτητα συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σημείωση: Αν ο πολίτης επιθυμεί την έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών χαλαρής αποθήκευσης τότε δεν απαιτείται η προμήθεια USBΤoken (ΑΔΔΥ). Όμως, σε αυτή την περίπτωση, η ψηφιακή του υπογραφή δεν επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 150/2001 (ΦΕΚ 125/Α΄/2001).

Read more »

Ελληνικό ψηφιακό κράτος 2.0


Η λέξη «κράτος» στα αρχαία αντιπροσώπευε τη δύναμη, ενώ σήμερα, εννοούμε μια οντότητα που μονοπωλεί τη χρήση μόνιμης εξουσίας. Η δομή του κρατικού μηχανισμού είναι λίγο πολύ κοινή, η διαφοροποίηση έγκειται στον τρόπο που ορίζονται όσοι ασκούν την εξουσία και στο εφαρμοζόμενο μείγμα πολιτικής και παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια όμως, η 4η βιομηχανική επανάσταση, φέρνει κοσμογονικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, και κατά επέκταση και στα ίδια τα κράτη. Είναι τέτοιες οι ανακατατάξεις, ώστε το 2026, κάθε επιχείρηση του δείκτη S&P 500 θα εκτοπίζεται από μια καινούργια ανά δύο εβδομάδες. Τα κράτη οφείλουν να προετοιμαστούν και είναι κρίσιμο μια χρεωκοπημένη κοινωνία να καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στον πολίτη μηχανισμό, που θα βοηθά τις επενδύσεις, θα καλλιεργεί διαφάνεια και αίσθημα Δημοκρατίας.

Ψηφιακή ωριμότητα στην Ελλάδα

Μια ακόμη αρνητική πρωτιά της χώρας μας στην Ε.Ε. είναι αυτή της ψηφιακής ωριμότητας, όπως μαρτυρούν ενδεικτικά οι δείκτες DESI (Ψηφιακής Οικονομίας) και DEOI (Ψηφιακών Οικονομικών Ευκαιριών).


Εικόνα από μελέτη ΣΕΒ & Accenture Μάιος 2017 : Η Ψηφιακή Ελλάδα

Με βάση μελέτη του Σ.Ε.Β., τα κυριότερα αίτια αυτής της εικόνας προκύπτουν από:


· Απουσία Εθνικού Ψηφιακού Οράματος

· Έλλειψη Διαχρονικότητας και Συνέχειας της Ψηφιακής Στρατηγικής

· Απουσία Πλαισίου Παρακολούθησης Απόδοσης

· Παρωχημένο Ρυθμιστικό & Κανονιστικό Πλαίσιο

ενώ και από άλλες έρευνες (Ίδρυμα Διανέοσις 2018) τονίζεται η έλλειψη αισθήματος ευθύνης, η ανυπαρξία συντήρησης έργων μετά την κατασκευή τους, φαινόμενα στα οποία μέχρι την υλοποίηση του έργου τα υλικά έχουν τεχνολογικά ξεπεραστεί και περιπτώσεις στις οποίες, υπό την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων, αναγκάζονται οι φορείς να αποδεχθούν υλικά/υπηρεσίες κάτω των ποιοτικών ορίων.

Μη λησμονούμε πως υπάρχουν και καλές πρακτικές, όπως η Ενιαία Αρχή Πληρωμής, το e-dialogos του Δήμου Τρικκαίων και εντυπωσιακές εφαρμογές από τις Περιφέρειες Κρήτης, Μακεδονίας κτλ. Τα περιθώρια βελτίωσης όμως παραμένουν τεράστια. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι παραγγελίες του κράτους παρακολουθούνται μέσω ενός δικτύου με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που εντοπίζει πιθανές περιπτώσεις διαφθοράς, ενώ πολλά κράτη έχουν καταφέρει την ολική έλλειψη φυσικής παρουσίας σε συναλλαγές με το δημόσιο, τη διάθεση πληροφοριών μόνο μια φορά, την 24/7 προσβασιμότητα, την ταυτοποίηση του πολίτη μέσω ενός μοναδικού στοιχείου κτλ.

Τα τελευταία δεκαπέντε έτη έχουν δαπανηθεί άνω των 15 δις , σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, εμμένοντας στη χρήση χαρτιού για τη δημιουργία ροής εγγράφων, ενώ η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας μέχρι το 2021 μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4%, ήτοι 4,9 δισ. - 7,6 δισ., σχεδόν 2-3 φορές τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ.

Δράσεις

Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι πολλά, όπως η πρόσβαση σε εργαλεία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξειδικευμένο προσωπικό, διπλωματικές επαφές με εταίρους που διαθέτουν ψηφιακή ωρίμανση, ενώ σύντομα η χρήση του 5G θα αυξήσει τις εφαρμογές της τεχνολογίας, τη διείσδυση των «smartphones» στον πληθυσμό κτλ.

Σταχυολογώντας τις πρωτοβουλίες που κρίνονται απαραίτητες, τονίζεται η υιοθέτηση προτύπων της λεγόμενης Νέας Δημόσιας Διοίκησης με έμφαση στον πολίτη και παρακολούθηση αποτελεσμάτων, η απλοποίηση της νομοθεσίας και η υιοθέτηση της αρχής της «γκιλοτίνας», δηλαδή για κάθε νέα διάταξη που εισάγεται να καταργούνται υπάρχουσες, η συνεργασία νομικών και τεχνικών, η ανάπτυξη «service owners» επιφορτισμένων με την ευθύνη της ποιότητας διαδικασιών κα. Πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές, μέσω της ανάπτυξης εθνικών υποδομών επικοινωνίας, διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης των δικτύων 5G, διαμόρφωσης ευνοϊκού περιβάλλοντος για ιδιωτικές επενδύσεις NGA, δημιουργίας πλαισίου για επιτάχυνση αδειοδοτήσεων, διασύνδεσης βασικών μητρώων με την εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων, ενώ μείζονος σημασίας κρίνεται η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τουλάχιστον, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Το Κράτος 2.0 θα πρέπει σταδιακά να είναι διαθέσιμο μόνο ψηφιακά, να εφαρμοστεί η πολιτική «Άπαξ διά παντός», με εξάλειψη της ανάγκης παροχής από τους πολίτες των ιδίων πληροφοριών περισσότερες από μία φορές, η 24/7 λειτουργία του, η δημιουργία ενιαίου σημείου πρόσβασης πολιτών/επενδυτών/τουριστών και η χρήση λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες ανοιχτού πηγαίου κώδικα, ο διαμοιρασμός και η επαναχρησιμοποίηση λύσεων για περιορισμός της σπατάλης κα.

Κάποιες ενδεικτικές ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να ενσωματωθούν στη διοίκηση και να κάνουν πιο αποτελεσματικές χιλιάδες διαδικασίες, να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια, να δώσουν τέλος στη γραφειοκρατία, στο λάδωμα, στην αναξιοκρατία και στην ταλαιπωρία των πολιτών είναι ενδεικτικά οι επόμενες:


-Υπηρεσίες Cloud

-Εικονική Πραγματικότητα

- Τεχνητή Νοημοσύνη

- Internet of Things

- Machine Learning

- Αυτόνομα Ρομπότ/Drones

- Big Data Analytics

- Επαυξημένη Πραγματικότητα

- Enterprise Collaboration Platforms

- Blockchain κτλ.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης να γίνει προσπάθεια αύξησης των ψηφιακών δεξιοτήτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως αναφέρθηκε, που για να πραγματοποιηθεί πρέπει το κράτος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και εκπροσώπους του κλάδου ΤΠΕ, να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποστηρίξουν έμπρακτα τη δια βίου μάθηση. Πρέπει επίσης να υπάρξει συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας και από κοινού παροχή πρακτικής άσκησης σε μαθητές και σπουδαστές, ενώ τέλος προτείνεται το σύνολο των δημοσίων, ιδιωτικών και ακαδημαϊκών φορέων να συνεργαστεί και να σχεδιάσει μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (Massive Open Online Courses, MOOC) σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες όλων των πληθυσμιακών ομάδων της χώρας.

Μια άλλη πρακτική, που όμως χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης σε μελλοντικό άρθρο, είναι η υιοθέτηση των ανοικτών δημοσίων δεδομένων , που σημαίνει ότι τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που είναι στη διάθεση των φορέων του δημοσίου θα μπορούσαν να είναι δημόσια προσβάσιμα σε επεξεργάσιμη μορφή και ελεύθερα προς εμπορική χρήση τηρώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Οι ωφέλειες από αυτή τη στρατηγική αναμένεται να προσθέσουν 2% στο ελληνικό ΑΕΠ μέσα σε 5 έτη και 325 δις € το διάστημα 2016-2020 στην Ε.Ε. των 28, ενώ με τη χρήση τους, αναμένεται να υπάρξει καλυτέρευση των υπηρεσιών υγείας, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και δεκάδες άλλες εφαρμογές.

Κλείνοντας, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έγιναν ψηφιακοί πρωτοπόροι αυτομάτως και εμείς θα πρέπει πειθαρχημένα να οδεύσουμε στην ψηφιακή ωρίμανση μακριά από ανέφικτα άλματα. Αυτό δύναται να μειώσει το brain drain μέσω κατ’ ελάχιστον 50.000 εξιδεικευμένων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, ενώ στα θετικά προσμετράται και η μείωση της γραφειοκρατίας, του ρουσφετιού και της διαφθοράς, που εκτός από την έλλειψη ευκαιριών, έκαναν τους νέους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Νικόλαος Γ. Σαμπάτης
Οικονομολόγος, ασκ. Ορκωτός Ελεγκτής

Read more »

Navision 4.0

Παρουσίαση των βασικών στοιχείων του Microsoft Business Navision 4.0 και ανάλυση των κυριότερων μενού λειτουργίας του. Το Microsoft Business Navision 4.0 αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων και μπορεί να υποστηρίξει κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες σπεύδουν να αποκτήσουν το κατάλληλο για αυτές σύστημα ξοδεύοντας τεράστια ποσά. Η αγορά ERP τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτητα και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μπει κι αυτές πλεόν στο παιχνίδι.

Κατέβασμα: Παρουσίαση, Tutorial
Read more »

CRM στον τραπεζικό κλάδο

Η παρούσα εργασία παρουσιάζει βιβλιογραφικά την Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (Customer Relationship Management) ως μια νέα μεθοδολογία που προσβλέπει στην επισήμανση και την προσέλκυση των καταναλωτών, μέσα από τη διαδικασία ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων (επιχείρηση – πελάτης). Η προσέγγιση αφορά την εφαρμογή στον τραπεζικό κλάδο και παρουσιάζεται η μελέτη περίπτωσης της Eurobank.

Κατέβασμα: Project, Case Study Eurobank, Παρουσίαση
Read more »