Φτιάξτε τα δικά σας widgets

Χάρη σε μια εφαρμογή για το Android μπορείτε να διαµορφώσετε όπως θέλετε τη home screen σας

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες λειτουργίες του Android για τον τελικό χρήστη είναι η δυνατότητα που του δίνει να φέρει το περιβάλλον εργασίας στα µέτρα του. Αυτό γίνεται µε εξαιρετική ευκολία, χρησιµοποιώντας widgets για τη συσκευή. Αρκετοί, όµως, κάτοχοι συσκευών Android δε βρίσκουν στα έτοιµα widgets αυτό που ακριβώς ψάχνουν. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, να µπορούσατε να σχεδιάσετε το δικό σας widget; Το BITS [Δωρεάν, www.bitswidget.com] είναι µια θαυµάσια εφαρµογή η οποία σας βοηθά να φτιάξετε widgets µέσω µιας απλής διαδικασίας, ενώ ανά πάσα στιγµή µπορείτε να τα επεξεργαστείτε και να τα αλλάξετε κατά βούληση.

BITS
Η φιλοσοφία του BITS βασίζεται στα πολλά µικρά στοιχεία, που εφαρµογή ονοµάζει bits, από τα οποία µπορείτε να φτιάξετε το δικό σας widget. Αυτά τα bits τοποθετούνται σε layers κατά τη διαδικασία δηµιουργίας του δικού σας widget, εποµένως το ένα µπορεί να βρίσκεται επάνω από το άλλο, εφόσον αυτό σας εξυπηρετεί. Επιπλέον, µπορείτε να ορίσετε το µέγεθος που θα καταλαµβάνει το widget στην οθόνη του κινητού σας. Η απλότητα στο σχεδιασµό εντυπωσιάζει, αφού η τοποθεσία των bits στο χώρο γίνεται µε drag & drop, ενώ έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε το µέγεθος, τη γραµµατοσειρά και το χρώµα, έτσι ώστε να το φέρετε στα µέτρα σας.

Το BITS κατά τη διάρκεια της δοκιµής βρίσκεται στην έκδοση 0.64 beta και διαθέτει πολλά bits, από τα οποία θα απαρτίζεται το widget σας [εικ. 1]. Ορισµένα bits φέρνουν την πληροφορία στην οθόνη σε µορφή κειµένου και άλλα την εµφανίζουν σε µορφή γραφικών. Σε µορφή κειµένου θα βρείτε τα bits για την ηµεροµηνία, την ώρα, την τοποθεσία [την οποία εντοπίζει µε τη χρήση του ενσωµατωµένου GPS της συσκευής], τη θερµοκρασία [σε βαθµούς Κελσίου ή Φαρενάιτ], πληροφορίες για την τοπική νέφωση, παρατηρήσεις, την υγρασία, την ατµοσφαιρική πίεση, την ταχύτητα του ανέµου αλλά και την κατεύθυνση, καθώς και το επίπεδο φόρτισης της µπαταρίας. Επιπλέον, εµφανίζονται πληροφορίες για το πότε έγινε η τελευταία ανανέωση του συστήµατος, πότε έχει προγραµµατιστεί η επόµενη και αρκετές ακόµα πληροφορίες. Τα bits που εµφανίζουν πληροφορίες µε γράφηµα είναι οι φάσεις της σελήνης και του ήλιου, µόνο οι φάσεις της σελήνης και οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Όπως αντιλαµβάνεστε, τα διαθέσιµα bits, παρά το ότι η εφαρµογή βρίσκεται σε beta έκδοση, ήδη είναι πολλά και θα σας βοηθήσουν να δηµιουργήσετε ένα πραγµατικά πλήρες widget.

WIDGET
Αφού εγκαταστήσετε το BITS στη συσκευή σας, είστε έτοιµοι να δηµιουργήσετε το πρώτο σας widget. Σε µια από τις κεντρικές οθόνες [home screens], κατά προτίµηση µια κενή ώστε να υπάρχει αρκετός διαθέσιµος χώρος για να πειραµατιστείτε, θα φτιάξετε το πρώτο σας widget [εικ. 2]. Κρατήστε παρατεταµένα πατηµένο το δάχτυλό σας και θα εµφανιστεί το αντίστοιχο µενού του Android "Add to home screen" για προσθήκη αντικειµένων στην οθόνη [εικ. 3]. Από το µενού, λοιπόν, για την προσθήκη αντικειµένων θα επιλέξετε το Widget και στη συνέχεια το BITS.

Στη νέα οθόνη θα διαπιστώσετε ότι µπορείτε να διαλέξετε τις διαστάσεις για το νέο σας widget. Οι διαστάσεις αυτές αφορούν πόσες θέσεις θα καταλαµβάνει στην οθόνη το widget που πρόκειται να δηµιουργήσετε. Υπάρχουν έξι διαστάσεις για να επιλέξετε την κατάλληλη για το δικό σας widget: 1x1, 2x1, 2x2, 4x1, 4x2 και τέλος το 4x4, που καταλαµβάνει ολόκληρη την οθόνη του κινητού σας [εικ. 4]. Αφού επιλέξετε το κατάλληλο µέγεθος, θα βρεθείτε µπροστά στην οθόνη σχεδιασµού του νέου widget.

Στο επάνω τµήµα θα δείτε την προεπισκόπηση, µε το καρό background το οποίο συµβολίζει τη διαπερατότητα. Αν δε σας καλύπτει, όµως, µπορείτε να το αλλάξετε κατά βούληση για το δικό σας widget [εικ. 5]. Πατήστε το κόκκινο πλήκτρο + µε το οποίο θα προσθέσετε ένα νέο bit στο widget σας. Θα εµφανιστεί η λίστα µε τα διαθέσιµα bits  [εικ. 1] για να επιλέξετε ποιο θα προσθέσετε. Επιλέγοντας το, θα εµφανιστούν στο κάτω τµήµα της οθόνης οι διαθέσιµες ρυθµίσεις [εικ. 6].

Ανάµεσα στην προεπισκόπηση του widget και τα settings του που έχετε επιλέξει, βρίσκονται τα πλήκτρα µε τα οποία µπορείτε να κάνετε διάφορες ρυθµίσεις για το bit που σχεδιάζετε. Ανάλογα µε το τι είναι αυτό, θα βρείτε επιλογές για αλλαγή τής γραµµατοσειράς, του background, του χρώµατος του κειµένου, προσθήκη κειµένου και αρκετές ακόµα. Πατώντας το ΟΚ στο κάτω τµήµα της οθόνης, άµεσα θα εµφανιστεί η home screen που έχετε επιλέξετε να τοποθετηθεί το widget σας, για να το δείτε. Το πρώτο µας widget το φτιάξαµε µέσα σε µόλις 2 λεπτά [εικ. 7].

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Όλα τα bits που θα προσθέσετε στο widget σας έχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ρυθµίσεις, µε τις οποίες θα το κάνετε όσο χρηστικό θέλετε αλλά και µοναδικό. Για παράδειγµα, επιλέγοντας το πράσινο πλήκτρο τέρµα δεξιά, θα εµφανιστεί µια σειρά ρυθµίσεων στην κάτω πλευρά [εικ. 8]. Η πρώτη αφορά στο χρόνο που θα κάνει refresh την τιµή το widget σας. Για ένα ρολόι η κατάλληλη επιλογή είναι το 1 λεπτό. Αν παρατηρήσετε στην περιγραφή Main Widget Update Rate, στην παρένθεση αναφέρει προτάσεις σε ποια bits χρησιµοποιείται. Αντίστοιχη ανανέωση στο 1 λεπτό µπορείτε να ορίσετε αν τοποθετήσετε κάποιο bit για να σας εµφανίζει το υπολειπόµενο φορτίο της µπαταρίας. Από κάτω υπάρχει η ρύθµιση για το πόσο συχνά το widget θα ελέγχει την τοποθεσία. Υπολογίστε ότι η διαδικασία καταναλώνει και µπαταρία, οπότε µην επιλέξετε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα. Η προεπιλογή για έλεγχο κάθε 30 λεπτά είναι –θα λέγαµε– ιδανική. Ανάλογα, βέβαια, µε το τι widget σχεδιάζετε, αυτή η τιµή µπορεί να µεγαλώσει ή να µικρύνει.

Αντίστοιχης λογικής είναι και το τρίτο setting, αφού ελέγχει το δελτίο καιρού µε τη χρήση Ιnternet. Το πεδίο Indicators are on αφορά στο αν θα εµφανίζονται στο widget σας τα buttons για τη ρύθµισή του [εικ. 9]. Εφόσον δε θέλετε να εµφανίζονται, το απενεργοποιείτε. Τέλος, µπορείτε να ορίσετε ένα χρώµα ως background για το widget σας. Απολαύστε το!