Τρεις αρχές για αποτελεσματικό web design

Οι επιλογές που είναι διαθέσιμες σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το σχεδιασμό ιστοσελίδων (web design) είναι τόσο πολλές, ώστε  να προκαλούν σύγχυση όσον αφορά στο ποιά είναι η καταλληλότερη. Λόγω του πλήθους των επιλογών, συχνά μπορεί να παραβλέπουμε τις βασικές αρχές του web designing – γεγονός που οδηγεί με βεβαιότητα την ιστοσελίδα μας σε αποτυχία.
Ας αναφερθούμε, λοιπόν, συνοπτικά σε τρεις βασικές αρχές web design, εξετάζοντας γιατί είναι ζωτικό να εφαρμόζονται πάντοτε, ανεξάρτητα από τις επιμέρους σχεδιαστικές μας επιλογές.

1. Πρώτα’ απ’ όλα, παραμείνετε συγκεντρωμένοι: ξεκινήστε προσδιορίζοντας ξεκάθαρα στη διάνοιά σας το ποιος είναι ο στόχος σας. Πρέπει να γνωρίζεται που στοχεύει η ιστοσελίδα που επιθυμείτε να σχεδιάσετε. Τι θα θέλατε να επιτύχει για την επιχείρησή σας; Καταγράψτε αυτό το στόχο και φροντίστε να το υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής της ιστοσελίδας.
Συνήθως, παρασυρόμαστε από το πιο εντυπωσιακό μαραφέτι σχεδιασμού που κυκλοφορεί και που είναι σε θέση να κάνει την ιστοσελίδα μας ακόμη και να… χορεύει! Αλλά είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: είναι αυτή η εμφάνιση και παρουσίαση αυτό που θα ήθελαν, που ψάχνουν ή που περιμένουν να δουν οι επισκέπτες – υποψήφιοι πελάτες μας; Πιθανότατα όχι!
Σκεφτείτε το γενικότερο κλάδο σας και την αγορά στην οποία ενεργοποιήστε. Εξετάστε ορισμένα «αντίπαλα», συγγενικά sites. Βρείτε τα χαρακτηριστικά εκείνα που σας ελκύουν και προσδιορίστε εκείνα που σας απωθούν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη άσκηση που θα σας βοηθήσει να απαλλάξετε την ιστοσελίδα σας από διάφορα «μπιχλιμπίδια» τα οποία θα αποδιώχνουν τους επισκέπτες σας.

2. Στη συνέχεια, καταρτίστε ένα πλάνο σχεδιασμού προτού ξεκινήσετε να χτίζετε την ιστοσελίδα. Σχεδιάστε την από τη σκοπιά ενός επισκέπτη, και όχι από τη σκοπιά του επιχειρηματία. Δώσε στην ιστοσελίδα μια συνεκτική αίσθηση και εμφάνιση, ενιαία και όχι αλλοπρόσαλλη ή εκκεντρική. Δημιουργήστε καθαρές και τακτοποιημένες ιστοσελίδες. Εξετάστε τη δυνατότητα μελλοντικών διευρύνσεων και επεκτάσεων και προσθέστε τις σκέψεις αυτές στο αρχικό σας σχεδιαστικό πλάνο.
Μην μειώνετε την από μέρους σας προσπάθεια μέσω χρήσης δωρεάν υπηρεσιών φιλοξενίας. Μολονότι οι δωρεάν υπηρεσίες (free hosting services) μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά ευρώ και κόπο, θα σας εμποδίσουν αργότερα από το να επιφέρετε βελτιώσεις στην ιστοσελίδα, όποτε το θελήσετε.
Προσοχή! Σιγουρευτείτε ότι η ιστοσελίδα σας έχει απλό και ξεκάθαρο μενού πλοήγησης και διασυνδέσεις (links) σε όλη της την έκταση. Βεβαιωθείτε πως έχετε εισαγάγει ενημερωμένες και σωστές πληροφορίες επικοινωνίας σε περίπτωση που οι επισκέπτες σας θελήσουν κάτι τέτοιο. Όταν προωθείτε ένα προϊόν ή παρέχεις μια υπηρεσία, βεβαιωθείτε πως οι επισκέπτες σας γνωρίζουν πώς να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν ή την υπηρεσία καθώς και τι να περιμένουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αγοράς.

3. Τέλος, καταστρώστε τη στρατηγική σου όσον αφορά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. «Βασιλιάς είναι το περιεχόμενο» είναι το ρητό, και είναι απολύτως σωστό. Άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο πρωτίστως σερφάρουμε στο διαδίκτυο είναι για να βρούμε πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν, έτσι δεν είναι; Σκεφτείτε τα δικά σας αγαπημένα sites. Τι σας κάνει να τα επισκέπτεστε συχνά; Σε ποια άλλα σημεία της ιστοσελίδας ψάχνετε και τι σας υποκινεί να το κάνετε αυτό; Προφανώς την επισκέπτεστε γιατί βρίσκετε εύκολα το προϊόν ή την πληροφορία που ψάχνετε. Οι ιστοσελίδες αυτές έχουν επενδύσει και εξετάσει τις εμπειρίες των χρηστών και έχουν διαμορφώσει έτσι τη δομή της ιστοσελίδας ώστε να αυξάνονται σταδιακά τα έσοδα. Συνεπώς, είναι ιδανικό να μάθεις από τη δική τους εμπειρία.

Πρέπει να διαμορφώσετε τη στρατηγική περιεχομένου της ιστοσελίδας σας αφού κάνετε όλες αυτές τις σκέψεις. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να ελκύσετε επισκέπτες και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον τους ζωντανό. Σκεφτείτε πώς μπορείτε, στη συνέχεια, να τους μετατρέψετε από επισκέπτες σε πελάτες. Επίσης, πρέπει να σκεφτείτε πώς θα διατηρήσετε την ιστοσελίδα σας φρέσκια και ενημερωμένη για να κάνετε όσους την επισκέφτηκαν να την επισκεφτούν ξανά.
Εφαρμόζοντας τις 3 αυτές βασικές web design αρχές θα είστε σε θέση να κατασκευάσετε μια λειτουργική και αποτελεσματική εμπορικά ιστοσελίδα, δίχως την ανάγκη ακριβών και κουραστικών επανασχεδιασμών. Η ιστοσελίδα σας θα είναι έτοιμη να δουλέψει για σας και να εκτοξεύσει τις πωλήσεις και το κύρος σας στην αγορά.