Κατασκευάστηκε το πρώτο τεχνητό νευρικό δίκτυο από DNA

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, κατασκεύασαν ένα κύκλωμα διαδραστικών μορίων, τα οποία είναι σε θέση να ανακαλούν πληροφορίες χάρη σε ημιτελή μοτίβα DNA, κάτι ανάλογο θα λέγαμε με τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκέφαλου.



Αποτελούμενο από 4 τεχνητούς νευρώνες, κατασκευασμένους από 112 διαφορετικά σκέλη DNA, το τεχνητό αυτό δίκτυο είναι σε θέση να «παίξει» ένα παιχνίδι σκέψης, στο οποίο καλείται να ταυτοποιήσει επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» το δίκτυο να αναγνωρίζει 4 συγκεκριμένους επιστήμονες, των οποίων οι ταυτότητες εκπροσωπευόντουσαν η κάθε μία από ένα ξεχωριστό σετ απαντήσεων ναι-όχι, όπως για παράδειγμα εάν ο τάδε επιστήμονας είναι Άγγλος.

Έχοντας υπόψη έναν συγκεκριμένο επιστήμονα, ένας παίκτης προσφέρει ένα ελλιπές σετ απαντήσεων σχετικά με την ταυτότητα του επιστήμονα.Έπειτα μεταφέρουν τις απαντήσεις αυτές στο δίκτυο με το να του παρέχουν τμήματα DNA που αντιστοιχούν σε κάθε απάντηση που δόθηκε.

Η επικοινωνία με το δίκτυο επιτυγχάνεται μέσω αναγνώρισης των συγκεκριμένων τμημάτων και εν συνεχεία αυτό προσπαθεί να ανακαλύψει ποιον επιστήμονα έχει ο παίκτης στο μυαλό του.
Σε περίπτωση που το τεχνητό δίκτυο δεν μπορεί να βρει την απάντηση, τότε είναι σχεδιασμένο ώστε να απαντάει ότι είτε δεν έχει επαρκή στοιχεία για να προχωρήσει ή ότι οι ενδείξεις που του έχουν δοθεί έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που έχει στη μνήμη του.


Οι ερευνητές επανέλαβαν το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιώντας 27 διαφορετικούς τρόπους απαντήσεων, μέσα από 81 δυνατούς συνδυασμούς, και το σύστημα απάντησε σε όλες σωστά.
Το συγκεκριμένο πείραμα αποδεικνύει την ικανότητα του εγκεφάλου μας, του να πάρει ένα ελλιπές μοτίβο και να προσπαθήσει να καταλάβει τι θα μπορούσε να είναι.

Βέβαια ο ανθρώπινοςσ εγκέφαλος αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, ένα κατά πολύ μεγαλύτερο δηλαδή δίκτυο από αυτό που κατασκευάστηκε στην Καλιφόρνια, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σύστημα που θα μπορούσε να βρει πολλές εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής και σε κάποιο, μάλλον μακρινό μέλλον, έναν πραγματικά τεχνητό εγκέφαλο με αντιληπτική και κριτική ικανότητα.