Η λειτουργία του εγκεφάλου μέσα από ένα computer

Μια ομάδα πανεπιστημίων από τη Μεγ. Βρετανία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα μεγαλεπήβολο project, το οποίο φιλοδοξεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.Ο υπερυπολογιστής SpiNNaker (Spiking Neural Network architecture), που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το εγχείρημα, περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ ένα εκατομμύριο επεξεργαστές! Πρόκειται για CPUs που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της ARM, με το κάθε chip να έχει κατανάλωση 1 watt. Βέβαια, σε έναν supercomputer με ένα εκατομμύριο υπολογιστικά chips, η κατανάλωση μόνο για τις CPUs φτάνει στο εξωπραγματικό νούμερο του 1MW.

Παρά το εκπληκτικό πλήθος των επεξεργαστών, ο υπερυπολογιστής θα καταφέρει να προσομοιώσει μόλις το 1% της εγκεφαλικής λειτουργίας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιλαμβάνει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρωνικά κύτταρα. Στον SpiNNaker, κάθε επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων αναπαρίσταται ως ένα data packet, ενώ οι νευρώνες είναι απλές εξισώσεις που λύνονται σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιστήμονες που μελετούν τη λειτουργία του εγκεφάλου θα προσπαθήσουν μέσα από τον SpiNNaker να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες σε γνωστές ασθένειες.