Οι «alaniarides» στην κορυφή της ιντερνετικής καινοτομίας

Την πρώτη θέση στην κατηγορία Interoperability Challenge στους φετινούς παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup, του φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας της Microsoft, κατέκτησε η ελληνική ομάδα «alaniarides». Πρόκειται για την τρίτη διάκριση ελληνικής ομάδας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος φέτος πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Οι «alaniarides» είναι ο Γιώργος Καρακατσιώτης και ο Βαγγέλη Πτερνέας, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχαν στον διαγωνισμό με την εφαρμογή Touring Machine, η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για εκθεσιακούς χώρους. Στην κατηγορία όπου συμμετείχαν, διαγωνίζονται ομάδες που συνδυάζουν τεχνολογίες της Microsoft με εκείνες που προέρχονται από άλλες πλατφόρμες και κυρίως ανοικτού κώδικα εφαρμογές.

Το Microsoft Imagine Cup πραγματοποιείται από το 2003 και η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2004 και έχει ήδη κατακτήσει στο παρελθόν την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδίαση Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” και “SmartEyes”. Συνολικά στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 350.000 διαγωνιζόμενοι μαθητές και φοιτητές από 70 χώρες, οπότε γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτή η επιτυχία της ελληνικής ομάδας.

Η απονομή έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο «Λίνκολν Σέντερ» της Νέας Υόρκης και ανάμεσα στα μηνύματα που ακούστηκαν ήταν ότι «η τεχνολογία ενώνει τον κόσμο, βοηθά το περιβάλλον, καταπολεμά ασθένειες και φτώχεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών». Οι Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας πριν φτάσουν στην τελική νίκη της Νέας Υόρκης, είχαν κερδίσει πέρσι τον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την εκπροσώπηση της χώρας στον διεθνή και την μεγάλη τους διάκριση